HUR BLIR MAN EN RIKTIGT BRA
BLACKJACK SPELARE?

Reglerna

När man spelar Blackjack så gäller det att komma så nära poängsumman 21 som möjligt utan att få mer poäng än just 21. Då blir man nämligen ”tjock” som det kallas. Det krävs även att man har bättre kort än dealern för att man ska vinna eftersom att hen också är med och spelar. Så hur räknar man poängen då? Jo, alla kort som är ”klädda”, det vill säga; knekt, dam och kung har ett värde av 10 poäng. Ess har ett värde av antingen ett eller elva poäng. Om du som spelare lyckas få exakt 21 poäng på dina två första kort så har du fått det som kallas för Blackjack. Då vinner du en och en halv gånger det du satsade om inte dealern också har fått Blackjack på första given. Om du som spelare har fått Blackjack och dealern har ett ess som sitt första kort så kan du vinna en vinst som är lika med den summa du först satsade, det kallas för ”jämna pengar”. Om du som spelare har en poängsumma som ger mellan 17 och 19 poäng och dealern har det också så kommer dealern att vinna. Om ni båda har en poängsumma på 20 eller 21 så vinner ingen, det blir lika och du får tillbaka din insats. Att spela blackjack är roligt och spännande, dessutom finns det en del val du som spelare kan göra under spelets gång.

Över/Under

Ibland fungerar det som så, inte alltid, att du kan spela något som kallas för över och underspel vid ett blackjackbord. Om man kan det så ser du det på bordet, då finns det nämligen två ringar under varje spelarruta där det står O för över och U för under. Vill man satsa pengar på under så vill man få under 13 poäng på sina första två kort. Annars vinner dealern. Lyckas man så vinner man lika mycket som man satsat. Samma regler gäller för spel på över. I dessa speltyper så räknar man alltid med att ess ger ett poäng. Skulle du få två ess med en insats i underrutan så kommer du att vinna en och en halv gånger din insats.

Splitta och Dubbla

Dessa val finns det alltid möjlighet att göra när man spela blackjack. Det fungerar så att om du som spelare får mellan 7 och 11 på den första given så kan du välja att dubbla din insats. Hur man gör? Det är bara att lägga en lika stor insats till i marker eller pengar beroende på vad som gäller där du spelar. Då får du som spelare bara ett kort till och om ett av korten är ett ess räknas det bara som ett poäng. För att du ska kunna splitta när du spelar så behöver du ha två kort med lika poängvärde. Då kan du dela dem till två separata händer och lägga in en insats som är lika stor som din första på den andra ”nya” handen. Sedan spelar man dem som vanligt. Men skulle det vara så att det är två ess du splittar, ja, då får du bara ett kort på varje hand om det inte kommer upp ytterligare ett ess för då kan du splitta ytterligare en gång om du vill det. Tänk bara på att det aldrig går att dubbla på en hand som är splittad.